Yemek Dünyasının ‘Kara Elmas’ı Trüf Mantarı

Yemek Dünyasının ‘Kara Elmas’ı Trüf Mantarı

Meşe, zeytin ve fındık ağacının köklerinde yetişen Trüf mantarı, üretimi en zor mantar türüdür. Toprağın 15-20 cm altında meşe ağacının eşsiz kokusuyla harmanlanarak yetişen mantarlar, havyardan sonra en pahalı yiyecektir. 70’ten fazla çeşidi olduğu bilinen trüf mantarı Fransa, İspanya ve İtalya’da yoğun olarak üretilmektedir. Ülkemizde de Akdeniz Bölgesi’nde yetiştirilmektedir. Yaz yağmurları ile ağaç köklerinden gerekli organik asitleri alan trüf mantarı için en uygun hasat zamanı Ekim ayları.

Trüf mantarının en lezzetli olduğu zaman henüz nemini kaybetmediği taze zamanlarıdır. Toplandıktan sonra birkaç gün içinde tüketilmesi gerekir. Ama kısa sürede tüketimin mümkün olmadığı durumlarda trüf mantarının alternatif kullanım şekilleri de tercih ediliyor.

Yemeklere aroma verdiği için özellikle Fransız ve İtalyan yemeklerinde sıklıkla kullanılır. Hasat sonrası kullanım sağlanması için, son zamanlarda farklı çeşnilerle karıştırılarak tuz gibi değirmenlerde de tüketilmeye başlandı.

En nadir türü İtalyan Beyazı olarak bilinen aromalı bir mantardır.

Yüzeyi sert bir kabukla kaplı olan mantar, genellikle aromasının kaybolmaması için pişirme işleminin ardından temizlenir. Hiç aroma kaybı yaşanmasın isteniyorsa çiğ olarak tüketilmesi de uygundur. Temizleme şekli ise, değerli bir besin maddesi olduğu gözetilerek tıraşlama yöntemiyle yapılır. Hasadın ardından, hava geçirmeyen bir kap ile buzdolabında en fazla iki haftaya kadar saklanabilir. Kurutarak saklamak aroma zenginliği açısından yüksek oranda kayıplara sebep olacaktır.

Macromore’da hazırlanan enfes ‘Trüf Mantarlı Arancini’ tarifi ile trüf mantarının aromatik dünyasına ulaşabilirsiniz. Trüf mantarı çeşitleri için Macrocenter mağazalarımıza danışabilirsiniz.

Tarifi izlemek için tıklayın!

trüf mantarı

 

Paylaş