Antioksidan Mucizesine İnanın!

Antioksidan Mucizesine İnanın!

Antioksidan içeren besinlere girmeden önce biraz “Antioksidan”ın mucizeviliğinden bahsetmek istiyoruz. Evet bol bol antioksidan içeren besinler tüketmemiz gerekiyor ve antioksidan sağlığımız için çok önemli peki ama antioksidan tam olarak ne yapıyor? Vücutta meydana gelen oksidasyon serbest radikallerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Serbest radikaller ise, son derece reaktif maddeler olup, birçok farklı molekül ile kolay bir şekilde tepkimeye girebilmektedirler. Bu tepkime sonucu da, sağlıklı hücreler ve DNA yapıları zarar görmektedir. İşte tam bu noktada devreye giren antioksidanlar, serbest radikaller ile tepkimeye girerek, onların hücrelere zarar vermesini önlemektedirler. Yani eğer antioksidan sisteminiz yeterince iyi çalışmıyorsa ve antioksidan gıdalar yeterince tüketilmiyorsa serbest radikaller hücrelere zarar vererek bir çok hastalığın oluşmasına zemin hazırlar ve de erken yaşlanmaya sebep verir. Ayrıca eğer kendinizi zinde hissetmek için vitamin tabletlerine başvuruyorsanız bunları bir kenara bırakın çünkü günlük olarak antioksidan içeren yiyecekler tüketmek hem sağlığınız için daha uygun olacak hem de doğal beslenmeye önem verenleri mutlu edecektir.

İşte yaşlanmayı ve hastalanmayı önleyen hücre yenileyici o antioksidan yiyecekler…

1. Böğürtlen

Zengin antioksidan içeriği ile böğürtlen oldukça sağlıklı bir meyvedir ve vitamin deposudur. Yapısında bulunan en etkili antioksidan ellagic asitidir bu da vücudu kanser hücrelerinin oluşumuna karşı korurken, mevcut enfeksiyon durumlarında bağışıklık hücrelerini güçlendirir. Ayrıca böğürtlen gibi diğer dutlu meyvelerden olan yaban mersini, çilek ve ahudududa aynı etkiyi göstermektedir.

2. Brokoli

Brokoli, karnabahar, lahana ve Brüksel lahanasının da aynı grupta bulunduğu turpgiller; indol ve betakaroten içeriyor. Bu iki flavonoid, bu sebzeleri özellikle birer akciğer, rahim, meme kanseri savaşçısı haline getirirken; kalp ve göz sağlığı için de faydalı.

3. Domates

Domatesler içerdiği likopen sayesinde açık ara kansere karşı en etkili antioksidanları içerir. Likopen domatesin kabuklarında yoğun olarak bulunur o yüzden ister salça ister turşu ister çiğ olarak kullanalım domatesi kabuklarıyla beraber tüketmeye özen gösterelim.

4. Sarımsak

Sarımsak eski çağlardan beri bilinen en eski tedavi bitkisidir. Sarımsak ve soğan dilimleri sülfürlü bileşikler içerir. Bu mucizevi bileşikler; çiğneme, ezme yoluyla ortaya çıkarak hem birçok kanser çeşidine ve enfeksiyona karşı koruyor, hem de kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini düşürüyor.

5. Ispanak

Mükemmel bir lif ve protein kaynağı olan ıspanak aynı zamanda çok iyi bir antioksidan kaynağıdır. Özellikle de çiğ ya da buharda az pişmiş şekilde tüketilen ıspanak daha faydalıdır. Ayrıca çalışmalar gösteriyor ki ıspanak yiyen insanlarda iki yaygın göz hastalığı olan katarakt ve sarı nokta hastalığı daha az görülüyor.

6. Çay

En çok tükettiğimiz içeceklerden biri çayın dikkat çekici bir biçimde hastalıkları önlediğini biliyor muydunuz? Özellikle demleme sırasında sıcaklıkla deme geçen antioksidan miktarının da arttığı bildirilmektedir. Ayrıca yeşil çay fenolik maddeler ve antioksidan aktivite bakımından bazı içeceklere göre daha zengindir

7. Kayısı

Antioksidan içeren meyveler arasında özellikle kayısı gerek kendine has şekli ve rengiyle, gerekse de içerdiği farklı mineral ve antioksidanlar bakımından beslenmede önemlidir. İki-üç adet taze kayısı kişinin günlük kalori ihtiyacının karşılanmasına önemli katkı sağlamaktadır.

8. Kırmızı Üzüm

Kırmızı üzümün içerisindeki resveratrol ve kersetin maddeleri kan pıhtılaşmasını önler, kan damarlarının açık ve esnek olmasını sağlar. Ayrıca iltihaplı hastalıklar, gastrik ülser, felç ve kemik erimesi hastalıklarının riskini azaltır. Her ne kadar beyaz üzüm de iyi bir antioksidan olsa da kırmızı üzümün içerisindeli fenolik daha fazla olduğu için daha etkilidir.

9. Enginar

Zengin antioksidan içeriği ile ün yapmış bir sebze olan enginar, ızgara şeklinde pişirilip tüketildiğinde de antioksidan değerini korumaktadır. Ayrıca enginarın baş kısmının içermiş olduğu antioksidan, kök kısmının içermiş olduğu antioksidan miktarından daha fazladır.

10. Elma

Vücuda antioksidan almanın en kolay yolu olan elma, güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Her gün bir adet bile olsa yenilen elma, o günlük antioksidan ihtiyacının karşılanması açısından yeterlidir. Ayrıca elma bitkisel bir bağırsak koruyucusudur.

11. Fasulye

Soya fasulyesi, fasulye ve barbunya pek bilinmese de harika bir antioksidan kaynağıdır ve protein deposudur. Bu nedenle vegan beslenenler için ideal bir protein kaynağıdır. Hem sağlıklı, hem doyurucu, hem de bolca lif içerdiğinden şeker ve kilo problemi olanlarında yemelerinde bir sakınca yoktur. Yaz ve kış boyunca rahatça tüketilebilir.

Paylaş