Uzak Doğu Esintisi

Uzak Doğu Esintisi

Bugün Teriyaki Soslu Tavuk tarifimizle Uzak Doğu mutfaklarını kutluyoruz! O halde ben de sizlerle dünyanın bu bölgesinin sofra adetleri ve inançları ile ilgili birkaç eğlenceli bilgi paylaşmak istiyorum.

Uzak Doğulu ülkelerde neden yemek yerken chopstick kullanılıyor biliyor musunuz? Çünkü çatal ve bıçağın bu ülkelerde silah oldukları düşünülüyormuş ve masaya silahlarla oturmak istemiyorlarmış.

Taylandlılar chopstick yerine çatal ve kaşık kullanıyorlar ama bıçak bu ülkeninde sofra adetleri arasında yok. Zaten fark ettiyseniz, Asya yemekleri hep kesilmiş lokmalar olarak hazırlanır veya sofraya getirilir.

Taylandlılar yalnız başlarına yemek yemenin kötü şans getireceğini düşünüyorlar! Dolayısıyla genel olarak sofraları kalabalık oluyor. Onların adetlerine göre, sofrada kaç kişi varsa aynı sayıda yemek olmalı. Yani bir restorana gittiklerinde 10 kişilik masaya 10 farklı yemek ısmarlanıyor ve tabii ki herkes birbiriyle paylaşıyor.

Batı mutfaklarının aksine, Uzak Doğulular öğünlerinin sonunda çorba içiyorlar çünkü bol baharatlı çorbalarının hazıma yardımcı olduğunu düşünüyorlar.

Çin sofra adetlerine göre, önünüzde duran tabaktan yemek ayıp. Sadece yan tarafınızda duran tabaklardan yiyebilirsiniz. Herşeyi paylaşarak yedikleri için, sofra da bir çok çeşit oluşuyor haliyle.

Evinize Çinli bir misafir geliyorsa ve siz de tavuk, ördek veya balık pişirecekseniz, hayvanın kafası mutlaka misafirinize doğru durmalı. Bu şekilde onu onore etmiş oluyorsunuz.

Uzak Doğu kültüründe noodle yemekleri uzun ve sağlıklı yaşamın simgesi.

Japon mutfak kültürüne göre, yemeğin servis edileceği tabak yemeğin kendisi kadar önemli. Yemeğin ne olduğu söylendikten sonra, kibar ve görgülü bir Japon hemen tabağın nereden geldiğini sormalı. Tabak seçimi, mevsimlere ve  içine konulacak olan yemeğin özelliklerine göre yapılıyor. Dolayısıyla batıda olduğu gibi sofradaki tabaklar takım değil, her birinin özel seçilmiş olması gerekiyor.

Afiyet Olsun!

Paylaş