Bu Kelimeyi Duymayan Kalmadı!

Bu Kelimeyi Duymayan Kalmadı!

Eminim siz de son zamanlarda ‘ketojenik’ veya ‘keto’ kelimelerini duymuşsunuzdur. 

Birçok kişi artık ketojenik beslenmeye başladı. Tüm dünyayı sarmış olan bu diyet aslında hiç de yeni değil. 

Neredeyse yüz yıl öncesine dayanıyor kökleri. 

Esasında ketojenik beslenme, epilepsi hastası olan çocukların tedavisi için oluşturulmuş. Doktorların bu grup kişilerde de oldukça yüksek başarı elde ettiği söyleniyor.

Daha yeni olarak ketojenik beslenme, kan şekeri üzerindeki olumlu etkisinden dolayı diyabet hastaları tarafından kullanılmaya başladı. 

Şimdilerde ise birçok kronik hastalıktan, zayıflama konusunda zorluk çeken kişilere kadar her türlü durum için ketojenik beslenme önerilir hale geldi.

Nedir bu ketojenik beslenme diye sabırsızlıkla sorduğunuzu hissediyorum.

Kısaca şöyle:

1. Günlük gıda tüketiminizi %70-80 arası sağlıklı yağ, %15-25 arası protein ve %5 karbonhidrat olarak ayarlamanız gerekiyor.

2. Kullandığınız yağlar soğuk sıkılmış zeytinyağı, avokado yağı, organik tereyağı, hindistan cevizi yağı ve ghee yağı gibi sağlıklı yağlardan oluşması gerekiyor.

3. Karbonhidrat tüketimi minimal olduğu için, sebze olarak genellikle yeşil yapraklılar yani nişasta içermeyen türler tercih ediliyor.

4. Protein seçimi için ise et, balık, tavuk, yumurta, yoğurt, kefir ve peynir kullanılıyor.

İşin zor taraf ise; amaç şeker alımını önlemek olduğu için sadece karbonhidrat değil, protein miktarını da yakından takip etmek gerekiyor. Çünkü az bilinen bir gerçek olsa da, aslında beden proteini de vücutta şekere dönüştürebiliyor. 

Tabii bir de bu miktarlarda yağ tüketebilmek için yemeklere eklediğiniz yeterli değil. İçmeniz gerekiyor. Kahvenize ve çayınıza hindistan cevizi yağı, sabah kalkar kalkmaz sızma zeytinyağı, sofrada yemeklerinizin üzerine fazladan yağlar dökerek ancak bu yüzdeler elde edilebiliyor. 

Bu diyetin amacı bedeni ‘açlık’ moduna sokup, şeker yerine yağ yakmaya teşvik etmesi. 

Kolay değil.

Ama imkansız da değil. Oldukça popüler olsa da bilinçsizce yapılmaması gereken bir beslenme şekli. Kafaya koyduysanız ya bir doktor ya da bir beslenme uzmanı tarafından yardım alın derim.

Aslı Kender / FB Macro&More

Paylaş